Θεραπευτική Άσκηση vs Άσκηση

Ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης της επιτυχημένης αποκατάστασης.

Η φυσικοθεραπεία και η αποκατάσταση τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει σε μια αναθεώρηση του τρόπου εφαρμογής τους. Η κίνηση και η εργονομική διόρθωση είναι πλέον βασικά κομμάτια του πλάνου της σύγχρονης φυσικοθεραπείας και η Θεραπευτική Άσκηση είναι το μεγάλο ‘’όπλο’’ των θεραπευτών στην πορεία για μια ταχεία και πλήρη αποκατάσταση χωρίς επανατραυματισμούς.

Η Θεραπευτική Άσκηση ωστόσο διέπεται από μια σειρά κανόνων που την καθιστούν σαφώς πιο εξειδικευμένη και στοχευμένη από την απλή κοινή ενδυνάμωση που θα μπορούσε να εφαρμόσει το άτομο από μόνο του ή με ένα γυμναστή.

Βασικές διαφορές θεραπευτικής άσκησης και κοινής άσκησης

 1. Άσκηση και εξατομίκευση – Η ενδυνάμωση ως γνωστόν περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων, αρκετές εκ των οποίων είναι πασίγνωστες και άλλες λιγότερο γνωστές. Επίσης πλέον μας παρέχονται μια σειρά από νέες τεχνικές άσκησης όπως είναι το TRX, η Bosu ball, το pilates κλπ. Η Θεραπευτική Άσκηση διαφέρει στο γεγονός πως χρησιμοποιεί όλες αυτές τις ασκήσεις και τεχνικές αλλά τις τροποποιεί κατάλληλα ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στην μυοσκελετική ή νευρολογική παθολογία του κάθε ασθενούς.

2. Άσκηση και ποσότητα – Τα κλασσικά σχήματα άσκησης που θα συναντήσει κανείς πχ σε ένα γυμναστήριο διέπονται από συγκεκριμένους γενικούς κανόνες ποσοτικοποίησης της άσκησης με σκοπό τη μυϊκή ανάπτυξη και τη γενική ενδυνάμωση μιας μυϊκής ομάδας. Η Θεραπευτική Άσκηση ωστόσο έχει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία καθώς καθοδηγεί τον ασκούμενο ώστε να ασκηθεί τόσο όσο χρειάζεται για να μην επανατραυματιστεί ή να μην ‘’πιέσει’’ υπερβολικά μια ανατομική δομή που δεν είναι έτοιμη να αντέξει φορτία για πχ ένα πλήρες σετ 10 επαναλήψεων.

3. Άσκηση και εμβιομηχανική – Οι κλασσικές ασκήσεις έχουν γενικά μια συγκεκριμένη τεχνική πραγμάτωσης η οποία είναι μελετημένη και αποδεδειγμένα σωστή. Ωστόσο η Θεραπευτική Άσκηση θα πρέπει να τροποποιήσει τις τεχνικές αυτές με διαφορετικές γωνίες, τροχιές κίνησης ή θέσεις ώστε εμβιομηχανικά να ταιριάξουν στον τραυματισμό ή την παθολογία του κάθε ασθενούς. Ο απώτερος στόχος είναι να γίνεται τελικά η άσκηση με τον καθιερωμένο τρόπο που η γυμναστική ακαδημία έχει ορίσει, αλλά η πορεία προς τα εκεί διασφαλίζεται με τη Θεραπευτική Άσκηση.

4. Άσκηση και επιβλέπων θεραπευτής – Η επιτέλεση της άσκησης είναι κατά γενική ομολογία μια δουλειά που θα πρέπει να σχεδιάζεται και να επιβλέπεται από έναν πτυχιούχο γυμναστή. Η Θεραπευτική Άσκηση όμως θα πρέπει να επιβλέπεται από τον φυσικοθεραπευτή που έχει σχεδιάσει και εκτελεί συνολικά το θεραπευτικό πλάνο αποκατάστασης. Φυσικά όταν ο ασθενής τελειώσει με την αποκατάσταση του, η περαιτέρω άσκηση και ενδυνάμωση θα γίνει με τη συνεργασία φυσικοθεραπευτή και γυμναστή.

Η Θεραπευτική Άσκηση στο TherapyLab

Στο TherapyLab η Θεραπευτική Άσκηση είναι ένα εξαιρετικά βασικό κομμάτι της αποκατάστασης. Είμαστε περήφανοι καθώς είμαστε από τα πρώτα θεραπευτήρια που εισήγαγαν τη Θεραπευτική Άσκηση ως αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας, έχοντας πλήρως εξοπλισμένους ειδικούς χώρους άσκησης και χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές όπως clinical pilates, pilates reformer, TRX suspension training Οι θεραπευτές μας εκπαιδεύονται με εξειδικευμένα σεμινάρια ώστε να παρέχουν τις σωστές τεχνικές, στη σωστή ‘’ποσότητα’’, με σωστές εμβιομηχανικές παρεμβάσεις και αμέριστη προσοχή ώστε να εκτελούνται οι ασκήσεις ακριβώς όπως πρέπει.