Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι μια συχνή κλινική οντότητα στην καθημερινή κλινική πράξη.
Η θέση και χρήση της άρθρωσης σε συνδυασμό με τις ισχυρές εφελκυστικές δυνάμεις λόγω των ισχυρών μυών της περιοχής, προκαλούν πολλές φορές τραυματισμό στο τενόντιο σύνολο που καταφύεται στον έξω επικόνδυλο του αγκώνα (πρακτικά αυτό είναι το οστικό έπαρμα που θα νιώσετε αν ψηλαφήσετε την έξω πλευρά του αγκώνα σας)
Στις εκατοντάδες περιπτώσεις επικονδυλίτιδας αγκώνα που έχουμε θεραπεύσει πλήρως και με επιτυχία, έχουμε ακούσει πολλές απορίες των ασθενών μας.
Αυτές είναι οι 6 πιο συχνές.
Γιατί η επικονδυλίτιδα αγκώνα ονομάζεται και tennis elbow;
Η έξω επικονδυλίτιδα είναι ευρέως γνωστή και ως tennis elbow, δηλαδή η τενοντίτιδα του τενίστα.
Αυτή η ονομασία έχει προκύψει από το γεγονός πως τα επώδυνα συμπτώματα αναπαράγονται στο μέγιστο βαθμό όταν κρατάμε ένα βάρος στο χέρι μας και επιχειρούμε να κάνουμε την κίνηση του τενίστα όταν αποκρούει το μπαλάκι του τένις.
Επίσης είναι ο συντριπτικά συχνότερος τραυματισμός ανάμεσα στους αθλητές του τένις.
Θα με βοηθήσει η φυσικοθεραπεία στο πρόβλημα μου;
Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία διαθέτει 2 μεγάλα ‘όπλα’ στη διαχείριση και πλήρη ίαση της επικονδυλίτιδας αγκώνα.
Αφενός υπάρχουν τα φυσικά μέσα για την απομάκρυνση του πόνου αλλά και την καταλυτική επιτάχυνση της επούλωσης με σύγχρονα μηχανήματα όπως το Tecar.
Αφετέρου εφαρμόζεται σαφής κινητική ανάλυση, εμβιομηχανική και εργονομική μελέτη και στοχευμένη άσκηση ώστε όχι απλά να λυθεί το πρόβλημα αλλά και να αποφευχθεί μελλοντικός επανατραυματισμός.
Η φυσικοθεραπεία είναι ο βασικός συντηρητικός και αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας του tennis elbow.
Πόσο χρόνο χρειάζεται για να αναπτυχθεί η επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Τις περισσότερες φορές το tennis elbow αναπτύσσεται αρκετά σταδιακά και μόνο στο χέρι που χρησιμοποιούμε περισσότερο.
Οι ενοχλήσεις αρχικά είναι ανεκτές και με ένα απλό παυσίπονο τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Αυτή η αργή εξέλιξη είναι και η μεγάλη ‘παγίδα’ καθώς το άτομο συνεχίζει τις δραστηριότητες με αμείωτο ρυθμό και ίδια λάθος εργονομία.
Ο τραυματισμός επέρχεται μετά από χρόνια καταπόνηση και όταν πλέον έχει εγκατασταθεί η δυσλειτουργία είναι ‘αργά’ για αλλαγές που θα σώσουν την κατάσταση χωρίς φυσικοθεραπεία. Πιο σπάνια η επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα οξύ αλλά ελλιπώς αποκατεστημένο τραυματισμό.
Μπορώ να θεραπεύσω την επικονδυλίτιδα αγκώνα χωρίς χειρουργείο;
Σαφέστατα! Η φυσικοθεραπεία θα επιτύχει πλήρη και οριστική ίαση χωρίς την ανάγκη χειρουργείου, στο 95% των περιπτώσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε απόν ιατρό σας σε μικροεπέμβαση ή σε τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία αναγκαστική λύση.
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάσταση του tennis elbow;
Το tennis elbow, όπως και κάθε τενοντίτιδα, χρειάζεται αρκετό χρόνο έως ότου αποκατασταθεί πλήρως. Αυτό οφείλεται στη φτωχή αιμάτωση των τενόντων αλλά και στην νευραλγική θέση τους σε καταφυτικές θέσεις με μεγάλες εφελκυστικές δυνάμεις.
Ανάλογα με την προσήλωση των ασθενών στο θεραπευτικό πλάνο, το μέγεθος τραυματισμού, την ηλικία, την εργασία και άλλους παράγοντες, η πλήρη ίαση επέρχεται σε διάστημα 3-6 μήνων.
Ωστόσο σε 10-14 μέρες από την έναρξη των θεραπειών θα έχετε εξαιρετικά μειωμένα συμπτώματα πόνου και σαφώς μεγαλύτερη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα σας.
Μπορώ να κάνω κάτι όταν είμαι εκτός του φυσικοθεραπευτηρίου;
- Ανάπαυση. Αποφύγετε πάση θυσία τις κινήσεις που αναπαράγουν τα συμπτώματα
- Ακολουθείστε κατά γράμμα τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας. Θα σας δοθεί σαφές πλάνο κινήσεων, φόρτισης, εναλλακτικών εργονομικών επιλογών κλπ
- Παγοθεραπεία. Εφαρμόστε πάγο τοπικά 2-3 φορές τη μέρα για 15 λεπτά ή όποτε νιώσετε οι καταπονήσατε πολύ την περιοχή.
- Αλλάξτε την καθημερινή εργονομίας σας στην εργασία ή την τεχνική στο άθλημα σας.
- Αν χρειαστεί λάβετε αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας
- Κάντε τοπικά μάλαξη ώστε να αιματώνεται καλύτερα η τραυματισμένη περιοχή.
- Αποφύγετε να κοιμάστε επάνω στο τραυματισμένο μέλος.