Trigger points – Τι είναι;
Τα trigger points, ή αλλιώς μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου, είναι εμπειρικά εκείνες οι μικρές εντοπισμένες επώδυνες περιοχές πάνω σε ένα μύ ή κοντά στη μυοτενόντια ένωση.
Επιστημονικά μιλώντας πρόκειται για ανατομικές αλλαγές σε μικρά κομμάτια του μυός όπου οι μυϊκές ίνες παραμένουν σε σύσπαση και με μειωμένο φυσιολογικό μήκος.
Πως ενεργοποιούνται τα trigger points;
Τα επώδυνα αυτά σημεία συνήθως προϋπάρχουν, παραμένουν σε ανενεργή κατάσταση και δημιουργούνται μετά από κάποιο τραυματισμό ή μια απότομη μυϊκή σύσπαση.
Μια υπέρχρηση του μυός, μια επαναλαμβανόμενη κίνηση ή ένας επανατραυματισμός μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση των trigger point.
Τότε ένας φαύλος κύκλος απότομης σύσπασης-μειωμένης παροχής οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών-μειωμένης ικανότητας επαναφοράς-δημιουργίας trigger point-συνεχιζόμενης σύσπασης θα δίνει εξαιρετικά επώδυνα συμπτώματα για μέρες ή για μήνες.
Trigger Points και απομακρυσμένος πόνος
Το σώμα μας διατρέχεται από ένα ‘’σεντόνι’’ συνδετικού ιστού, το οποίο καλύπτει και το μυϊκό σύστημα και ονομάζεται περιτονία.
Πολλές φορές τα trigger points εκτός από τον εμπλεκόμενο μύ επηρεάζουν και την περιτονία.
Σε αυτή την περίπτωση, και καθώς η περιτονία είναι ουσιαστικά μια ενιαία ανατομική οντότητα, μπορεί το άτομο να έχει συμπτωματολογία σε ένα ανατομικό σημείο αλλά η αιτία να είναι ένα trigger point σε μια παρακείμενη ανατομική θέση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πονοκέφαλος που μπορεί να προκληθεί από trigger points της αυχενικής περιοχής ή του τραπεζοειδή μυός.
Ίσως και εσείς να έχετε παρατηρήσει πως πιέζοντας ένα επώδυνο trigger point μπορεί να έχετε συμπτώματα που αντανακλούν σε παρακείμενες ανατομικές θέσεις.
Trigger point και θεραπεία
Οι θεραπευτικοί στόχοι της διαχείρισης των trigger point συνοψίζονται παρακάτω:
- Βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας της περιοχής
- Διάταση και επαναφορά του μήκους των μυϊκών ινών
- Διαχείριση και απελευθέρωση της περιτονίας της περιοχής
Τα μέσα που συνήθως θα χρησιμοποιήσει ο θεραπευτής είναι η πίεση με τα χέρια, η εν τω βάθει μάλαξη, η χρήση ξηράς βελόνας, η κινητοποίηση της περιτονίας, η τεχνική IASTM και εντοπισμένες διατάσεις.