Το αυχενικό σύνδρομο είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο συχνές παθολογίες του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Καθιστική εργασία, οθόνες, κινητά τηλέφωνα και έλλειψη άσκησης έχουν εκτοξεύσει τα ποσοστά εμφάνισης αυχενικών προβλημάτων ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο το 30% του πληθυσμού θα βιώσει αυχενικό πόνο ενώ το 50% αυτών θα συνεχίσει να έχει ενοχλήσεις για αρκετούς μήνες.
Στο Th L πιστεύουμε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και σας προσφέρουμε 3+1 βασικά tips για την αποφυγή του αυχενικού συνδρόμου.
1. Μειώστε τη χρήση κινητού τηλεφώνου
Το κινητό τηλέφωνο θα μας απασχολήσει αθροιστικά κατά μέσο όρο 2-3 ώρες την ημέρα.
Αυτό από μόνο του δεν είναι ακριβώς πρόβλημα, αλλά αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που τοποθετούμε το κεφάλι και τον αυχένα μας κατά τη χρήση κινητού θα καταλάβουμε γιατί έχουμε καθημερινές ενοχλήσεις και αυχενική συμπτωματολογία με πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και ζαλάδες.
Χαρακτηριστικά για κάθε 15 μοίρες κάμψης της κεφαλής εμπρός, η επιβάρυνση στην αυχένα μας κυμαίνεται από 6-8 κιλά.
Το νούμερο είναι σοκαριστικό και φυσικά κάνει επιτακτική την ανάγκη μείωσης της χρήσης κινητού αλλά και διόρθωσης της στάσης σώματος όταν το χρησιμοποιούμε.
2. Προσαρμόστε το γραφείο σας στον αυχένα σας και όχι το αντίθετο
Είτε το γραφείο είναι ο χώρος εργασίας είτε είναι απλά ένας χώρος στο σπίτι σας που ασχολείστε με τον υπολογιστή σας θα χρειαστεί εργονομικές αλλαγές.
Το σύνηθες (και λανθασμένο) είναι να προσαρμόζουμε τη θέση της κεφαλής μας στη θέση της οθόνης καταλήγοντας να εργαζόμαστε για ώρες με στροφή και κάμψη στον αυχένα.
Η σωστή θέση είναι ακριβώς μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας, με τους ώμους κατεβασμένους, τους αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών και το επίπεδο των ματιών στην ίδια ευθεία με το πάνω μέρος της οθόνης.
Προσαρμόστε σήμερα κιόλας τη θέση σας και γλιτώστε μελλοντικά προβλήματα.
3. Ασκηθείτε τακτικά και με σωστό τρόπο
Η τακτική άσκηση, αν είναι εφικτό 30 λεπτά καθημερινά, και γενικότερα η κίνηση θα σας χαρίσει πολλά χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας του αυχένα σας.
Αν είστε υγιείς και θέλετε να παραμείνετε σε αυτά τα επίπεδα λειτουργικότητας απλά προσέξτε τον τύπο άσκησης, την τεχνική και το επίπεδο επιβάρυνσης ώστε να μην έχετε υπέρχρηση ή τραυματισμούς στον αυχένα σας.
Εφόσον έχετε αυχενικές ενοχλήσεις ή πάσχετε από αυχενικό σύνδρομο, η εξατομικευμένη θεραπευτική άσκηση με την καθοδήγηση ενός φυσικοθεραπευτή είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Το Th L διαθέτει εξαιρετικά τμήματα θεραπευτικής άσκησης και πλούσιο εξοπλισμό για να κάνει την άσκηση σας διασκεδαστική και αποτελεσματική, προλαμβάνοντας πόνο και ενοχλήσεις στον αυχένα σας.
Bonus tip: Κοιμηθείτε καλά και σωστά
Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί θα ξεκουράσει (και) τον αυχένα σας αλλά θα δώσει και χρόνο στο σώμα να ανανεωθεί και να επουλώσει πιθανούς μικροτραυματισμούς.
Επομένως ένας πλήρης κύκλος ύπνου 6-8 ωρών είναι απαραίτητος. Όμως και η θέση στον ύπνο είναι εξίσου σημαντική.
Χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι μελετημένο για το δικό σας αυχένα, με σωστό υλικό και ύψος.
Αποφύγετε τα πολλά μαξιλάρια και προτιμήστε την ύπτια θέση αν αυτό είναι εφικτό.
Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να υπάρχει επαρκής στήριξη στο τμήμα του αυχένα μεταξύ ώμων και κεφαλής.